Herbouwd Hof van Schokland viert feest
(de Noordoostpolder, 8 juli 2022)
Schokland - Groot feest vrijdag bij de medewerkers, twaalf deelnemers, vrijwilligers, familie en vrienden van Aventurijn Zorg bij de opening van de Hof van Schokland aan de Oude Emmeloorderweg op Schokland.
Met de opening van de gloednieuwe voorziening kan een punt gezet worden achter de ellende die de organisatie trof toen op 20 november 2019 het gebouw van de zorgvoorziening door brand verwoest werd. René van Amersfoort van Deelwerk in Emmeloord bood een helpende hand door onderdak te bieden aan de dagbesteding aan de Randweg 25 in Emmeloord.
Die plek werd snel ingericht zoals het was met de activiteiten op Schokland, maar iedereen had heimwee naar het mooie rustige plekje op Schokland op steenworp afstand van de oude haven, waar de deelnemers graag een ommetje maken in de pauze. En omdat Schokland Werelderfgoed is, duurde het wat langer dan normaal om de herbouw gestalte te geven, zegt eigenaar Marjan de Smit.
De bouw begon op 6 december vorig jaar. De nieuwbouw heeft de vorm van een schuur. Het gebouw is iets minder groot dan het vorige, maar telt dan wel weer een verdieping. Samen met Marloes Rood, locatie-coördinator dagbesteding, en kwaliteitsmedewerker Ramon Regeling geeft ze een paar dagen voor de opening graag een rondleiding door het gebouw dat gasloos is, een warmtepomp heeft en nog zonnepanelen krijgt. ‘Die komen in september. Dat is later dan gepland, maar we hebben nog geluk met de bouw. Onze materialen konden geleverd worden. We hadden geen vertraging.’
Groen en blauw
De entree is ruim en heeft een uitnodigend terras om dagjesmensen en fietsers te lokken. Het restaurant telt 72 groen en blauw gekleurde stoelen en heeft een open keuken waar de laatste hand aan gelegd wordt. ‘We willen laten zien wat hier gebeurt’, vertelt Marjan over de horecavoorziening die op werkdagen open is van 9.00 tot 16.00 uur. ‘Onze deelnemers kijken er weer naar uit om in de bediening te werken en de lekkere koffie met zelfgebakken Schokker appelgebak uit te serveren’, zegt Marloes.
Op de kaart staan ook veel soorten pannenkoeken, wafels en ijs en bij de broodjes verklapt de kaart wat er zoal gedaan wordt door de deelnemers van Aventurijn Zorg. De sandwich moestuin en de omelet moestuin spreken duidelijke taal en ook de soep van het seizoen komt uit de eigen tuin. En er staat dan wel een sandwich gerookte kip op de kaart, maar de kippen die rond de boerderij scharrelen, zorgen voor eieren, benadrukt Marloes.
Moestuin
Bij de ingang van het restaurant komt een etalage met spullen die in de timmerwerkplaats en het atelier gemaakt worden. De deelnemers zijn overigens al weer een paar maanden terug op de boerderij. In de oude schuur die niet afbrandde werd de houtbewerking opgestart en de dieren moesten verzorgd en de moestuin moest natuurlijk ingezaaid worden voor het seizoen.
Vanuit het restaurant is er uitzicht op de paardenweide waar drie paarden lopen. Daar komen binnenkort ook nog aaibare schapen of geiten bij, zegt Marjan, die ook nog een paar Vlaamse reuzen wil. Op de eerste verdieping komt het kantoor van Marjan en Ramon, die daarmee na lang thuiswerken weer terug zijn bij de deelnemers. ’Dat hebben we echt gemist. Je wilt toch op de locatie zijn’, zegt Ramon. Verder is er een vergaderkamer, die ook verhuurd kan worden.
Timmerwerkplaats
Achter de keuken op de benedenverdieping is een ruime kantine voor de deelnemers en een timmerwerkplaats en atelier. Daar worden ook tuinschermen van wilgentenen of hazelaar gemaakt. Naast timmeren en de tuinen onderhouden helpen de deelnemers Flevo-landschap met klusjes in het bos. Ze houden de tekstborden schoon, lappen de bankjes op en helpen mee bij snoei- en opruimwerkzaamheden.
De royale moestuin staat er mooi bij en is opgebouwd met bakken die de deelnemers zelf maakten van pallethout dat geleverd wordt door Zuidberg. ‘Dat was ook een lesje, want de konijnen wisten de slaplantjes ook wel te vinden’, vertelt Marloes. Nu de tuin in bakken op hoogte staan, kunnen de knagers er niet meer bij en blijkt het ook handiger te onderhouden.
Op wat nog een ruige vlakte is moet een zintuigentuin met vlindertuin ingericht worden. ‘Een tuin met veel kleurige bloemen, fruit en felle kleuren die de zintuigen prikkelen’, legt Marloes uit. ‘We willen de deelnemers ook duidelijk laten zien dat het een cirkeltje is. Ze planten een zaadje en daar komt een slaplantje uit dat uiteindelijk tussen een broodje in het restaurant naar de gasten gaat.’
Twintig
Er zijn veel activiteiten op de zorgboerderij. Marjan verwacht dat het aantal deelnemers op termijn kan groeien naar twintig. ‘Groter willen we ook niet worden, want ook dan is het nog kleinschalig.’ Daarnaast is Aventurijn Zorg een populair stageadres van vso De Spanker in Kampen. De meeste deelnemers van Hof van Schokland wonen in de woonlocatie van de organisatie, Hof van Bant.
Na moeilijke tijden staat de vlag weer in top bij de zorgboerderij. Hof van Schokland houdt zaterdag 16 juli va 10.00 tot 16.00 uur open dag. Dan kan iedereen komen kijken hoe mooi het geworden is en wat er zoal te doen is.
(overgenomen uit de Noordoostpolder, geschreven door Cees Walinga)
Met de opening van de gloednieuwe voorziening kan een punt gezet worden achter de ellende die de organisatie trof toen op 20 november 2019 het gebouw van de zorgvoorziening door brand verwoest werd. René van Amersfoort van Deelwerk in Emmeloord bood een helpende hand door onderdak te bieden aan de dagbesteding aan de Randweg 25 in Emmeloord.
Die plek werd snel ingericht zoals het was met de activiteiten op Schokland, maar iedereen had heimwee naar het mooie rustige plekje op Schokland op steenworp afstand van de oude haven, waar de deelnemers graag een ommetje maken in de pauze. En omdat Schokland Werelderfgoed is, duurde het wat langer dan normaal om de herbouw gestalte te geven, zegt eigenaar Marjan de Smit.
De bouw begon op 6 december vorig jaar. De nieuwbouw heeft de vorm van een schuur. Het gebouw is iets minder groot dan het vorige, maar telt dan wel weer een verdieping. Samen met Marloes Rood, locatie-coördinator dagbesteding, en kwaliteitsmedewerker Ramon Regeling geeft ze een paar dagen voor de opening graag een rondleiding door het gebouw dat gasloos is, een warmtepomp heeft en nog zonnepanelen krijgt. ‘Die komen in september. Dat is later dan gepland, maar we hebben nog geluk met de bouw. Onze materialen konden geleverd worden. We hadden geen vertraging.’
Groen en blauw
De entree is ruim en heeft een uitnodigend terras om dagjesmensen en fietsers te lokken. Het restaurant telt 72 groen en blauw gekleurde stoelen en heeft een open keuken waar de laatste hand aan gelegd wordt. ‘We willen laten zien wat hier gebeurt’, vertelt Marjan over de horecavoorziening die op werkdagen open is van 9.00 tot 16.00 uur. ‘Onze deelnemers kijken er weer naar uit om in de bediening te werken en de lekkere koffie met zelfgebakken Schokker appelgebak uit te serveren’, zegt Marloes.
Op de kaart staan ook veel soorten pannenkoeken, wafels en ijs en bij de broodjes verklapt de kaart wat er zoal gedaan wordt door de deelnemers van Aventurijn Zorg. De sandwich moestuin en de omelet moestuin spreken duidelijke taal en ook de soep van het seizoen komt uit de eigen tuin. En er staat dan wel een sandwich gerookte kip op de kaart, maar de kippen die rond de boerderij scharrelen, zorgen voor eieren, benadrukt Marloes.
Moestuin
Bij de ingang van het restaurant komt een etalage met spullen die in de timmerwerkplaats en het atelier gemaakt worden. De deelnemers zijn overigens al weer een paar maanden terug op de boerderij. In de oude schuur die niet afbrandde werd de houtbewerking opgestart en de dieren moesten verzorgd en de moestuin moest natuurlijk ingezaaid worden voor het seizoen.
Vanuit het restaurant is er uitzicht op de paardenweide waar drie paarden lopen. Daar komen binnenkort ook nog aaibare schapen of geiten bij, zegt Marjan, die ook nog een paar Vlaamse reuzen wil. Op de eerste verdieping komt het kantoor van Marjan en Ramon, die daarmee na lang thuiswerken weer terug zijn bij de deelnemers. ’Dat hebben we echt gemist. Je wilt toch op de locatie zijn’, zegt Ramon. Verder is er een vergaderkamer, die ook verhuurd kan worden.
Timmerwerkplaats
Achter de keuken op de benedenverdieping is een ruime kantine voor de deelnemers en een timmerwerkplaats en atelier. Daar worden ook tuinschermen van wilgentenen of hazelaar gemaakt. Naast timmeren en de tuinen onderhouden helpen de deelnemers Flevo-landschap met klusjes in het bos. Ze houden de tekstborden schoon, lappen de bankjes op en helpen mee bij snoei- en opruimwerkzaamheden.
De royale moestuin staat er mooi bij en is opgebouwd met bakken die de deelnemers zelf maakten van pallethout dat geleverd wordt door Zuidberg. ‘Dat was ook een lesje, want de konijnen wisten de slaplantjes ook wel te vinden’, vertelt Marloes. Nu de tuin in bakken op hoogte staan, kunnen de knagers er niet meer bij en blijkt het ook handiger te onderhouden.
Op wat nog een ruige vlakte is moet een zintuigentuin met vlindertuin ingericht worden. ‘Een tuin met veel kleurige bloemen, fruit en felle kleuren die de zintuigen prikkelen’, legt Marloes uit. ‘We willen de deelnemers ook duidelijk laten zien dat het een cirkeltje is. Ze planten een zaadje en daar komt een slaplantje uit dat uiteindelijk tussen een broodje in het restaurant naar de gasten gaat.’
Twintig
Er zijn veel activiteiten op de zorgboerderij. Marjan verwacht dat het aantal deelnemers op termijn kan groeien naar twintig. ‘Groter willen we ook niet worden, want ook dan is het nog kleinschalig.’ Daarnaast is Aventurijn Zorg een populair stageadres van vso De Spanker in Kampen. De meeste deelnemers van Hof van Schokland wonen in de woonlocatie van de organisatie, Hof van Bant.
Na moeilijke tijden staat de vlag weer in top bij de zorgboerderij. Hof van Schokland houdt zaterdag 16 juli va 10.00 tot 16.00 uur open dag. Dan kan iedereen komen kijken hoe mooi het geworden is en wat er zoal te doen is.
(overgenomen uit de Noordoostpolder, geschreven door Cees Walinga)